Sunday, 19 July 2015

Program Ihya' Ramadhan Komander Kesatria UiTM Perlis

Alhamdulillah sudah selamat kita menghadapi Syawal dengan meriah dan dengan rasa sebak meninggalkan bulan Ramadhan yang dirindui. Disini saya akan campak kebelakang mengenai Program Ihya' Ramadhan 1436 yang dikawal sendiri oleh Majlis Perwakilan Komander Kesatria UiTM Perlis.Barisan MPKK UiTM Perlis


Untuk makluman semua, program ini diketuai oleh Biro Kerohanian Majlis Perwakilan Komander Kesatria,Komander Rendah Kanan Musa dan Komander Rendah Kanan Humaira 'Aisyah bagi menjayakan program ini dan tidak lupa kepada rakan-rakan perwakilan yang membantu untuk melancarkan lagi perjalanan program ini serta dengan jaya mencapai objektif & misi.


Kenapa nama program ini dinamai dengan Ihya' Ramadhan? Kerana dengan masa yang lapang dalam bulan yang mulia ini, kami ingin memenuhi segala lopong kekosongan masa dengan aktiviti yang mendapat faedah dan yang paling utama kami ingin sekali menghidup bulan Allah iaitu Bulan Ramadhan al-Muabarak.

Program kami bermula pada tenghari selepas solat Zohor secara jemaah di Komplek Star UiTM Perlis yang diimami sendiri oleh komander. Selepas daripada itu terus ke tayangan kerohanian dan" Explorace". Sebelom berbuka kami mendengan ceramah daripada pihak jemputan dari ACIS UiTM Perlis, Yang Berbahagia Ustaz Zakaria B. Abdullah.


Selepas berbuka kami diteruskan dengan solat Maghrib seterusnya disilangi dengan 5 minit tazkirah daripada setiap orang sebelom menunaikan solat Isya' dan diteruskan dengan Solat Terawih & Witir berjemaah. 

Kesimpulan daripada program yang dianjurkan ialah, bagi pihak kami menginginkan setiap daripada komander-komander memantapkan ilmu agama dan kemahiran dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Seacara umumnya kami mengetauhui setiap dripda kita sudah mempelajari sebahagianya atau secara penuh seperti solat jenazah, tayamum, solat sakit yang kami jadikan sebagai checkpoint dalam aktiviti Explorace, bahkan kami ingin memperingat atau memanaskan balik ilmu-ilmu fardhu ain dan kifayah agar kita sentiasa berilmu seperti pisau yang selalu diasahkan. 

Secara khususnya Nabi SAW bersabda : Man sauma ramadhan bi imanan wahtisaban gufiralahu ma taqaddama minzanbih. No comments:

Post a Comment